НСИ: София и Варна привличат половината от жилищното строителство у нас за 2020 -а

Над половината от новото жилищно строителство в България през изминалата година е концентрирано в София и Варна, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

В столицата през пандемичната 2020-а е започнало строителството на близо 8 000 нови жилища с обща разгъната застроена площ (РЗП) малко над 1 млн. кв. м.. Във Варна през същия период имаме строителство на 3 692 нови жилища с обща площ над 460 хил. кв. м.

Като цяло в страната новозапочнатите жилища  са 20 735. Спрямо предходната година има повсеместен спад с над 9%, вкл.в градовете „отличници“ – София и Варна.

На трето място по ново жилищно строителство се нарежда Пловдив. Сред четирите най-големи града у нас той е единственият, който бележи ръст и по брой новозапочнати жилища, и на база общата им площ. В Града под тепетата е стартирало строителството на 2 406 нови жилища, с 479 повече спрямо година по-рано при ръст на тяхното РЗП с 22,8% на годишна база.

Пловдив е с най-силно увеличение на издадените разрешения за строеж за 2020-а, като в края на периода той дори е достигнал исторически връх – основание да се очаква нов бум на жилищното строителство там следващите години.

Публикувано в новини с етикети , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.