Задължително дистанционно отчитане на топломерите, срокът за смяна на уредите е 2027 г.

Всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25.10.2020 г., задължително трябва да са с дистанционно отчитане, залагат последните промени на Закона за енергийната ефективност, приети от парламента. Всички уреди с изтекла годност или повредени, ще бъдат сменяни с нови с дистанционно отчитане. Обновяването ще става поетапно с краен срок 1 януари 2027 г.

Ново е и изискването при инвестиционните проекти за изграждане и преустройство да се осигурява възможност за монтиране на устройства за регулиране на температурата във всяка стая, при проектирането на сгради след януари 2021-а трябва да се предвижда близко до нулево потребление на енергия. 

До 2050-а в България трябва да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния. Целта е спестяване на 7 329 гигаватчаса енергия годишно, залага вече приетата “Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050-а“.

Само за санирането на жилищните сгради до 2025 г. са необходими по около 257 млн. лв. годишно, а до 2030-а – по над половин милиард лева всяка година. Заложената по програмите сума до 2050 г. е общо близо 25 млрд. лв. Схемите за финансиране засега не се конкретизират.

Публикувано в новини с етикети , , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.