Удължават срока за техническите паспорти на сгради до 2024-а

Удължават срока за техническите паспорти на съществуващите строежи до 31 декември 2024 г. предвижда проект от края на м.април за изменение на Наредба № 5. Документът е публикуван от МРРБ за обществено обсъждане.

Срокът ще важи, както и досега, за сградния фонд – държавна, общинска, частна и смесена собственост, както и за техническата инфраструктура.

Причина за промяната на календара за техническите паспорти е COVID кризата. След последната, четвърта промяна на срока за съставяне на технически паспорти бе до 2022 г.

В края на 2020 г. обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти са малко над 2 200.

Приетата от правителството Дългосрочна национална стратегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 г.да бъдат обновени 60% от жилищния фонд..

Мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване се предвижда да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията и безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор, пише в Стратегията за обновяване на националния сграден фонд.

По информация на МРРБ се обмисля платформа за дигитализация на техническите паспорти.

Публикувано в новини с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.