Строителните предприемачи са против нови текстове „кръпки“ в ЗУТ за т.нар. частни улици

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) реагира остро срещу последно предложените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Новите текстове търсят възможност за решаване на проблема с т.нар. частни улици, както и с имоти в междублоковите пространства. Тези казуси са особено характерни за София, но съществуват и създават трудности и в много други областни центрове.

Според предприемачите законодателите се готвят да направят поредна кръпка в ЗУТ, основен закон за работата на строителния строителният бранш.

В София в новите южни квартали улиците са прокарани върху частна земя, която общината трябва да отчужди или изкупи, иначе няма право да ги благоустроява. Цели квартали – „Витоша-ВЕЦ Симеоново, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“ и др., са с лоша улична настилка и без тротоари, защото общината няма право да инвестира в частна собственост.

В посочените три квартала уличната площ за изкупуване е 180 дка, цената е между 200 и 400 лева/кв.м. Само за там ще са нужни поне 50 млн.лева, а общината е заделила общо за отчуждаване 15 млн. лева, уточнява „Дневник“ в материал по темата.

Депутатите от управляващата коалиция Александър Ненков (ГЕРБ) и Искрен Веселинов (ВМРО, Обединени патриоти) са вносители на конкретните текстове за изменение в устройствения закон. Те де факто копират действащата практика в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) на Столичната община – разрешение за строеж да се издава само ако улицата е общинска, предлагат това да се узакони чрез ЗУТ.

От години насам в София частни собственици се оказват в принудително положение да дарят на общината част от имота си, където минава улицата, за да получат искано строително разрешение. Други остават с години с блокирани проекти, чакайки общината да изкупи частта от имота им, върху която минава улица, но общината протака защото „няма предвидени достатъчно средства“.

Опитът на ГЕРБ и ВМРО да узаконят практиката на НАГ и тя да действа на национално ниво мина в началото на декември на второ четене във водещата ресорна парламентарна комисия – по регионално развитие, строителство и благоустройство. Текстовете са получили и одобрение от експерти на МРРБ и ДНСК.

Много вероятно е текстът на новосъздадената ал.16 на чл.148 от ЗУТ, предложен от депутатите Ненков и Веселинов, да бъде одобрен и от мнозинството в парламента. Той гласи:

„Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план (ПУП) по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпът до строежа“.

Гласове в парламента, които опонират на предложението, предупреждават : „От промяната следва, че собственици не могат да си ползват имота, защото общината не може да си изпълни задължението да отчуждава“.

Строителните предприемачи възразяват остро не само срещу текстовете, които искат да променят ЗУТ за т.нар.частни улици по описания начин.

„Разрешението за строеж се издава в условията на обвързана компетентност, когато са изпълнени условията по чл.148 ал.4 и ал.8. Предложената нова ал. 16 поставя издаването на този административен акт в условия на оперативна самостоятелност, тъй като прилагането на улична регулация е задължение на общината, която следва да изплати обезщетения по отчуждителните производства и да организира практическото изграждане на уличната мрежа„, се посочва в отворено писмо на НАСП.

Писмото на експертите от гилдията е изпратено до министъра на правосъдието Десислава Ахладова, до Висшия адвокатски съвет и до главните архитекти на 24-те района в София. Строителите предприемачи са против промените „на парче“ в ЗУТ. „Това е основният законодателен акт, по който се строи в държавата, а е променян вече над 90 пъти“, се казва в писмото на асоциацията.

От НАСП изискват изцяло нов закон, а не поредно кърпене на ЗУТ.

От години решение на проблемите се търси чрез промени на конкретни членове, което не дава резултат, защото проблемите в областта са принципни и за тяхното решаване трябват кардинални действия. По своята същност законът е неработещ, а гражданските протести при всяко ново законно строителство доказват, че недоверието към въведената регулация е огромно„, заявяват строителните предприемачи.

Предложението на НАСП е да се изготви изцяло нов закон, който да регламентира изоснови отношенията в строителството с баланс между гражданския интерес и бизнеса.

Асоциацията заявява, че подкрепя предложението на Камарата на архитектите в България за опростяване на процедурите и административната тежест чрез приемане на три изцяло нови закона – за регулиране на териториите, за проектирането и за строителството.

От НАСП предлагат и свой вариант на промени в текстовете на ЗУТ, които се отнасят до гилдията на строителните предприемачи.

Строителството формира 15% от брутния вътрешен продукт на страната, всяко пето семейство пряко или косвено се изхранва от работа в сектора, обръщат внимание от бранша.

„Всички ние сме отговорни за това обществен оборот за милиарди левове да се управлява по един неработещ закон. Всички участници в процеса имаме отговорност за ситуацията, но е настъпил моментът да рестартираме системата и след анализ на натрупания негативен опит да създадем работещо и справедливо законодателство“, предлага Асоциацията на строителните предприемачи. 15.12.2020 г.

Публикувано в новини с етикети , , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.